Îți dorești o profesie bănoasă? Mama Iloaia te sfătuiește la ce facultate să te înscrii

Se citește în
3 minutes
Ai citit

Îți dorești o profesie bănoasă? Mama Iloaia te sfătuiește la ce facultate să te înscrii

Iunie 17, 2015 - 11:43
Publicat:
0 comments

Se apropie perioada înscrierilor la facultate și, ca întotdeauna, viitori studenți sunt puși în fața unei mari dileme: să se înscrie la facultatea care le place sau care sună bine sau la una care le va oferi un job bine plătit pe piața muncii? Pentru cei mai pragmatici, am alcătuit în articolul de mai jos un top 5 al facultăților care, în opinia noastră, oferă absolvenților posibilități de angajare rapidă și avantajoasă din punct de vedere financiar. Nu pierdeți din vedere un lucru însă: orice facultate îți poate oferi în cele din urmă jobul visat, cu o condiție - să fii foarte bun în ceea ce faci!

1. Facultatea de Informatică

Dacă vrei ca la finalul studiilor universitare să fii invidiat de prieteni pentru salariul pe care îl ai, înscrie-te la Facultatea de Informatică! Joburi ca dezvoltator de software, inginer de sistem, administrator de reţea sau manager de sisteme informatice, pot aduce venituri lunar de mii de euro, chiar și la noi în țară. Mai mult de atât, dacă ești priceput și pasionat de domeniu, poți lucra și din timpul facultății. Iașul este considerat un pol al industriei IT, prin numeroase firme ca Amazon Development Center SRL, Centric IT Solution, Mind Software, Greensoft, Premium Softwares sau SCC Services Romania SRL.

La Facultatea de Informatică din cadrul Universității „Al. I. Cuza” din Iași, admiterea, care are loc în perioada 13-18 iulie și se face în felul următor: 50% – nota de la testul scris la Matematică sau Informatică ( la alegere) - programa pentru testul scris este cea de la proba scrisa la bacalaureat – filiera teoretica, profil real (M1, respectiv informatică intensiv),  25% – maximul dintre nota de la bacalaureat la Matematica sau Informatica si nota la testul scris și 25% – media generală de la bacalaureat. Pentru programul în limba engleză se va susţine interviu în limba engleză – probă eliminatorie- notat cu admis/respins.

2. Facultatea de Horticultură

În topul cerințelor pieții muncii se numără și specializările Facultății de Horticultură și, în general, cele ale facultăților cu profil agronomic, ca Agricultura sau Zootehnia. Deși nu a fost la mare căutare în trecut, Facultatea de Horticultură începe să intre, încet-încet, în topul preferințelor studenților. Explicația e simplă: nu sună rău deloc în ziua de azi să fii inginer și să lucrezi în domenii în care se investește tot mai mult atât la noi în țară, ca și în Uniunea Europeană: societăţi horticole de producţie şi de distribuţie a factorilor necesari producţiei agricole, oficii de consultanţă agricolă, certificarea şi evaluarea terenurilor şi produselor horticole, oficii de controlul alimentelor, oficii şi laboratoare zonale de pedologie, agrochimie, protectia plantelor, controlul calităţii seminţelor, organizarea teritoriului şi protecţia mediului, direcţii de programe de dezvoltare durabilă, inspectorate vamale, activităţi autorizate de proiectare şi amenajare a peisajului, producerea materialului săditor dendrologic şi floricol, cultivarea şi valorificarea plantelor ornamental, urbanism şi sistematizare, ecologie şi protecţia mediului, topografie şi cartografie.

La Facultatea de Horticultură din cadrul Universității de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” admiterea are loc în perioada15-24 iulie 2015 și ia în notele de la Bacalaureat: 50% nota de la proba scrisă de Limba şi literatura română și 50% nota de la o altă probă scrisă, la alegere.

3. Facultatea de Medicină

Deși nu este o facultate facilă, atât din prisma materiilor studiate, cât și din punct de vedere al duratei (6 ani, fără perioada de rezidențiat, care poate dura înca 3, 4 ,5 sau 6 ani), Medicina nu poate aduce în timp decât satisfacții, atât din punct de vedere profesional, cât și financiar. Pentru absolvenții mai curajoși, care aleg să emigreze, veniturile financiare pot fi impresionante.

Admiterea la Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași Iaşi se desfășoară după calendarul următor: perioada de inscriere- 13-19 iulie 2015, Testul grila - 22 iulie 2015.

4. Facultatea de Mecanică

Din ce în ce mai mult, cu tendință de creștere și în viitor, specializările tehnice sunt la mare căutare. Facultatea de Mecanică, spre exemplu, are un domeniu larg de activare pe piața muncii, ca urmare a dezvoltării sectorului automotiv din România. Mecatronica, un profil rar, care presupune o combinaţie între mecanică şi robotică, poate aduce venituri în jur de 3.000 de euro la doar câțiva ani (7-8) de la absolvire.

 La Facultatea de Mecanică din cadrul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi" din Iași înscrierea candidaţilor are loc în 13-30 iulie, aceștia putând opta pentru una din următoarele variante de admitere: Concurs de dosare (MA = MBac unde: MBac = media examenului de bacalaureat sau  Test grilă la disciplina Matematică - MA =  MTest unde MTest = media obţinută la testul – grilă).

5. Facultatea de Farmacie

Și absolvenții Facultății de Farmacie au o rată de angajare pe piața muncii foarte ridicată. Mulți dintre ei sunt angajați chiar din perioada studiilor, pe salarii deloc rele.

Admiterea la Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iași Iaşi se desfășoară după calendarul următor: perioada de inscriere- 13-19 iulie 2015, Testul grila - 22 iulie 2015.

Pont

Înscrierea la o specializare predată într-o limbă rară (araba, suedeza, daneza, ebraica, germana) crește substanțial veniturile după absolvire.

Înainte de a te hotărî la ce facultate te înscrii, nu uita un lucru: TU EȘTI SINGURUL CARE VA SUPORTA CONSECINȚELE!

Adaugă comentariu nou