Apa de la cișmeaua „șipot” din Podu Iloaiei este deosebit de periculoasă pentru sănătate

Se citește în
1 minute
Ai citit

Apa de la cișmeaua „șipot” din Podu Iloaiei este deosebit de periculoasă pentru sănătate

Iunie 02, 2015 - 11:45
Publicat:
0 comments

Cișmeaua „șipot” din Podu Iloaiei, aflată în apropierea cimitirului evreiesc, este ultima cișmea publică din Podu Iloaiei. Locul în care aceasta se află are o înfățișare rurală, chiar arhaică și îi îmbie pe trecători să se oprească și să guste din apa cristalină, care curge din robinetul vechi de aproape 100 de ani. Analizele de laborator efectuate pe probe prelevate de la cișmeaua „șipot” indică însă că apa reprezintă o amenințare pentru sănătatea celor care o beau.

E.coli și streptococi fecali în apa de la șipot

Analizele la care ne referim au fost efectuate în septembrie 2013 și indică valori chimice și microbiologie mult peste limitele de siguranță.

Astfel, din certificatul de analiză nr. 21733 din 25 sept. 2013 realizat de Direcția de Sănătate Publică Iași, secția de Chimie Sanitară și Toxicologie, rezultă că parametrii chimici ai apei depășesc limitele de potabilitate stabilite prin lege. În mod special se remarcă nivelul nitraților care depășesc dublul limitei maxime admise. Concluzia certificatului de analiză este tranșant: „NU corespunde examenului chimic”.

Și mai grave sunt rezultatele ce rezultă din examenul microbiologic (certificatul 21568/25 sept. 2013). Din acesta reiese că apa este puternic infestată cu bacterii periculoase, printre care E. coli și streptococi de origine fecală, motiv pentru care rezoluția laboratorului este: „APĂ NEPOTABILĂ”. Trebuie reținut că bacteria E.coli poate provoca boli deosebit de grave la creier, rinichi, infecții urinare, grave complicații la femeile însărcinate etc. 

După cum reiese din analizele citate, apa de la „șipot” este un adevărat focar de boală și o amenințare pentru sănătatea celor care o beau, în special pentru copii, gravide și bătrâni, precum și persoanele cu imunitatea scăzută.

Explicația pentru infestarea microbiologică este ușor de dedus și are legătură cu faptul că izvoarele cișmelei captează infiltrațiile din subsolurile blocurilor de pe deal.

Deși buletinul de analiză are aproape 2 ani de la emitere, este puțin probabil ca parametrii chimici și microbiologici ai apei de la „șipot” să se fi ameliorat între timp ci, mai degrabă, să se fi înrăutățit.

Adaugă comentariu nou