Antidot din Podu Iloaiei: „Succesul în muzică e ca ruleta rusească”

Se citește în
5 minutes
Ai citit

Antidot din Podu Iloaiei: „Succesul în muzică e ca ruleta rusească”

iulie 16, 2015 - 12:27
Publicat:
0 comments

La 10 ani a cântat prima piesă de hip - hop, ajutat de niște prieteni mai mari din orașul natal. În 2001, își va înregistra prima piesă pe un instrumental de la trupa Paraziţii, după care va urma o serie de concerte locale.  Primul album solo, intitulat „Un început”, va apărea în 2006; anul urmăr va ieși la lumină al doilea material, denumit „Poarta din rai”, un mixtape ce conţinea 20 de track-uri şi a cărui primă lansare a avut loc la Chişinău, apoi la Iaşi. Acesta a fost începutul carierei muzicale a lui Andrei Gheban sau Antidot, așa cum îl știu fanii. Despre parcursul muzical din ultima perioadă, dar și despre ce planuri de viitor are producătorul și cântărețul originar din Podu Iloaei, puteți citi în materialul  următor.

Andrei Gheban - Antidot

De ce Antidot? De ce nu Andrei Gheban, numele real?

În zona muzicală  în care activez eu, trebuie să ai un nume special, nu poți folosi numele propriu. La început am avut un alt nume, însă simțeam nevoia de ceva mai sonor, cu rezonanță, care să mi se potrivească atât mie personal, cât și stilului muzical pe care îl practic.

Dacă tot a venit vorba de stilul muzical, ce genuri abordezi în piesele tale?

Eu nu fac doar hip - hop; piesele mele au influențe de R&B, Dancehall, Reggae, Soul, Electro, Trap, Dance, Pop, House. De exemplu, luna aceasta urmează să scot o piesă house cu Anca Neacșu de la fosta trupă ASIA și voi mai avea în toamnă încă o piesă pop - dance cu ea, în care eu voi face partea de rap. Mie îmi place să lucrez mai multe stiluri muzicale, să experimentez.

Cum a început aventura ta în muzică?

Totul a început alături de niște prieteni din orașul natal, care erau mai în vârstă decât mine cu 6-8 ani. La vremea aceea, ne adunam toți în locuința unuia dintre noi și ascultam hip - hop de afară și trupe despre care în țară nu se știau multe lucruri. Cu acești prieteni am început să cânt. În 2001, la vârsta de 10 ani, am înregistrat prima piesă chiar la Podu - Iloaiei, cu un microfon de live și cu ajutorul unui program. Au urmat după aceea participările la balurile de boboci și evenimentele locale, până în anul 2006, când am scos primul album solo și au început concertele în aer liber, atât în zonă, cât și în alte orașe. Practic, din anul 2006 am început să iau lucrurile la modul serios; de atunci fac muzică în mod profesionist.

Am citit în biografia ta că la un moment dat ai făcut o pauză muzicală. Te-ai gândit să renunți la acest domeniu?

Te referi probabil la perioada 2001 - 2006. Nu neapărat am făcut o pauză; pur și simplu nu prea aveam posibilitatea să continui. Studiourile erau numai la București, iar noi nu aveam programe să facem instrumentale; era imposibil să înregistrăm în Podu Iloaiei. Spun că nu a fost o pauză pentru că, deși nu am mai scos nici o piesă pe internet sau pentru public, eu m-am documentat și am studiat destul de mult. În 2006 am considerat că sunt pregătit să ies în față și am lansat primul album, intitulat „Un început”.

Merită să faci genul tău de muzică în ziua de azi? Mă refer la costuri, sacrificii, timp investit, etc. Dincolo de pasiune, ce satisfacții ai din munca pe care o faci?

Lucrurile acestea depind și de noroc. Succesul în muzică e ca ruleta rusească. Talentul, imaginea, toate acestea contează, însă îți trebuie și noroc. O altă calitate ar fi perseverența: trebuie să lucrezi foarte mult, să aștepți uneori ani de zile până ai succes. În muzică e greu, mai ales în ziua de astăzi, când sunt atât de mulți artiști. Pentru mine, cea mai mare satisfacție în muzică a reprezentat-o reacția și felicitările publicului la concertele pe care le-am susținut. Aceasta este cea mai mare mulțumire.

Referitor la partea materială, pot să spun că la începutul carierei, uneori cântam cu bani, alteori fără bani. După un timp însă, când bagi și bani, și muncă, și timp foarte mult, și pe deasupra ai și o vârstă, trebuie să începi să câștigi financiar ca să poți să continui. Eu, de când am revenit în țară, nu mai am un alt job; muzica îmi ocupă tot timpul.

Ce părere are familia ta de ceea ce faci în plan profesional?

Părinții mei m-au susținut întotdeauna. Mama chiar a mers cu mine la numeroase evenimente și concursuri. A contat mult pentru mine sprijinul prietenilor și a familiei.

În momentul acesta, câte piese ai lansate? Cu ce artiști ai colaborat până acum?

Eu am două albume solo, unul cu fosta trupă și unul la care lucrez acum. În mare, este vorba de vreo 80 de piese. Referitor la colaborările cu artiști, îl pot menționa pe What's UP, Nick de la N&D, Anca Neacșu de la fosta trupă ASIA, Doddy, Jayoh, cel care colaborează cu Alex Velea și Boier Bibescu.

În general, ce genuri de muzică asculți?

Poate părea surprinzător pentru unii, însă eu nu ascult doar hip - hop. Ascult și alte genuri, mă inspir din alte genuri. Contează să asculți muzică bună, indiferent dacă e vorba de operă sau rock.

Ce părere ai de piața hip - hop de la noi?

Eu fac treaba asta de 14 - 15 ani și încă nu am ajuns la stadiul în care pot zice că trăiesc numai din muzică. Colaborez cu artiști cunoscuți, am ajuns și pe la București, am fost și la televizuni, și știu cum stau lucrurile. E greu să începi acum să faci hip - hop și să ajungi la radio sau pe TV. Trebuie să fii foarte bun, dar și să investești bani și să ai noroc. Când m-am apucat eu de muzică, existau foarte puțini rapperi la noi în țară: trupa Paraziții, BUG Mafia și câțiva mai necunoscuți. Astăzi apar peste noapte trupe noi.

Dacă ai avea posibilitatea să o iei de la capăt, ai face tot lucrul acesta? Ești absolvent de Geografia Turismului; nu te tentează o carieră în acest domeniu?

Nu mă văd făcând altceva. Chiar dacă aș avea un alt job, nu aș renunța total la muzică. O am în sânge. După atâția ani, atâtea evenimente la care am participat și atâția oameni pe care i-am cunoscut în acest domeniu, îmi este imposibil să renunț. Am avut uneori perioade, chiar și de câteva luni, în care am încercat să fac altceva, însă nu am putut și tot la muzică am revenit.

Foarte importante la muzica hip - hop sunt textele. Care ar fi mesajul central al pieselor tale?

Dacă tot ai pomenit de acest lucru, vreau să subliniez că eu îmi scriu absolut toate textele. Mai mult decât atât, în ultima vreme am început să scriu texte și pentru alți artiști sau band-uri. Subiectele pe care le abordez în textele mele sunt variate; cum am mai zis, îmi place să experimentez. Îmi place să scriu despre relații de despărțire sau de împăcare, despre societate în general, etc. Mă inspir din stările personale, dar și din pulsul străzii, din ceaa ce văd la alții. Cu fiecare piesă nouă, încerc să fie mai bună, dar și să fie altfel, atât ca subiect, cât și din punct de vedere instrumental. Încerc să abordez texte și stiluri muzicale pentru o arie cât mai largă de public.

Planuri imediate de viitor?

Chiar luna aceasta voi lansa o nouă piesă, în colaborare cu Alexo, cel cu care am făcut și ultima piesă - „Printre vise călător”. Noua piesă va fi una de vară, cu influențe de reggae și se va numi „E criminală”. Am filmat și clip pentru această nouă piesă, produs atât în țară, cât și în Cipru. Tot luna aceasta, voi lansa și piesa de care am vorbit mai devreme, cu Anca Neacșu de la fosta trupă ASIA. Va fi o piesă house, iar lansarea ei va fi urmată de promovarea la emisiuni și radiouri naționale. Celălalte viitoare producții le voi anunța pe pagina mea de Facebook, www.facebook.com/AntidotOficial, cât și pe contul de You Tube https://www.youtube.com/c/AntidotOficialTv.

Pe plan local, voi avea chiar sâmbăta aceasta o reprezentație în orașul Târgu Frumos.

Am ajuns la final. Ai un mesaj poate pentru locuitorii din orașul tău natal, Podu Iloaiei?

Le urez celor din Podu Iloaiei să asculte muzică bună și să vină la concertele mele. Sunt multe talente în acest oraș, atât în zona muzicală, cât și în alte domenii artistice, care nu sunt promovate absolut deloc, deși merită acest lucru. Și în cazul meu, pot spune că am fost mult mai apreciat în alte orașe. Cu toate acestea, nu pot să neg faptul faptul că, pentru mine personal, unele dintre cele mai mișto concerte pe care le-am susținut au fost cele în orașul în care m-am născut.

 

 

Adaugă comentariu nou