articolul precedent
Cum funcționează Google

Târgu Frumos sau „Târgul Frumoasei”?

Se citește în
1 minute
Ai citit

Târgu Frumos sau „Târgul Frumoasei”?

Iunie 22, 2015 - 13:11
0 comments

V-ați pus vreodată întrebarea de ce tocmai orașul aflat la răscrucea drumurilor înspre Botoşani, Paşcani, Roman şi Iaşi, este singurul din țară cu denumirea de Târgu Frumos?

Orașul Târgu Frumos

Ipoteze privind denumirea orașului Târgu-Frumos

1. „Hanul cu cârciumăreasa cea frumoasă”

Înainte de a fi târg, în locul actualului oraș exista o singură cârciumă, unde poposeau drumeții obosiți de drum. După cum probabil ați ghicit, cârciumăreasa era de o frumusețe rară, ducându-i-se vestea în tot ținutul. Frumusețea hangiței a influențat ulterior și denumirea târgului, care s-a numit „cel frumos”.

2. „Cum a fost? A fost un târg frumos”.

În acest ținut se organizau târguri frumoase de porci și vite cornute, în special în perioada 1-15 iulie. La aceste bâlciuri participau atât locuitori din județele învecinate, cât și negustori din țările vecine. La întrebările curioșilor despre târgul organizat la Cârligătura , răspunsul era același: „A fost un târg frumos”.

3. Domnița Ruxanda, fiica lui Petru Rareş

Pentru un timp, moșia târgului i-a aparținut fiicei domnitorului Petru Rareș, domnița Ruxanda. Frumusețea fiicei domnitorului i-a făcut pe locuitori să denumească locul ca fiind „Moșia frumoasei”, iar ulterior „Târgul Frumoasei”.

4. O bogată floră meliferă

Zona geografică deosebită, împrejurimile cu păduri și dealuri pline cu flori, cadrul natural plăcut, toate acestea ar fi dat cu timpul zonei denumirea de „Târgul Frumos”. Această opinie este împărtășită și de unii istorici. (Constantin C. Giurescu)

Ce spun documentele

Kpachьi Tpъѓы. Așa apare în unele documente oficiale localitatea Târgu Frumos. Ca și multe alte târguri moldovenești, și Târgu Frumos se află așezat la confluența unor râuri - Bahluețul și Crasna (actualul pârâu Jora). Ipoteza conform căreia Târgu Frumos și-a luat denumirea de la râul Crasna și s-a numit inițial Târgul Crasnei (în traducere Târgul Frumoasei) pare veridică. Treptat, Târgul Frumoasei va deveni, prin adaptare populară, actualul Tîrgu Frumos.

Adaugă comentariu nou